Pressträffen hade fokus på det aktuella läget i länets sjukvård och den provtagning som nu sker.
– Vi ser en långsam nedgång i smittan, men vi ser också att vi behöver ligga med den här extrakapaciteten vi har nu över sommaren, säger sjukvårdsledare Rickard Lundin.
Lundin betonade att länets sjukvård har kapacitet för att ta emot alla typer av patienter.
– Men det är en pandemi som pågår och vi måste vara beredda på en ökad stigning. Vi måste vara väldigt öppna och leva i nuet. Det vi säger idag kan bli förändrat i framtiden, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind och förtsätter med den vanliga uppmaningen:
– Är man sjuk ska man vara hemma. Det viktigaste man kan göra är att tvätta händerna.
Ökad provtagning
När det gäller den ökade provtagning som nu pågår förklarade Britt Åkerlind att det finns behov av att provta både på en personlig och en samhällsnivå.
– Dels handlar det om att hitta smittade personer som kan behöva vård, dels att få ett grepp om smittans utbredning. Vem som ska provtas bestäms av den medicinska vårdgivaren.
Man kommer erbjuda provtagning till de som är sjuka och har symtom, samt personal inom sjukvård och äldreomsorg. Även brukare inom omsorgen ska provtas.
Två typ av tester
Regionen kommer att använda två typer av tester. Ett som visar om man är sjuk eller ej. Det andra är en antikroppstest som kan göras tre veckor efter att man haft symtom på smitta.
– Det säger dock inget inget om man kan få smittan igen eller om man är immun, så det gäller att iaktta fortsatt försiktighet, säger Britt Åkerlind.
När det gäller de snabbtester som nu finns på marknaden att köpa förhåller sig smittskyddsläkaren lite tveksam till tillförlitligheten i dessa.
– Man ska iaktta viss försiktighet där, säger Britt Åkerlind.