Sedan tidigare har regionen genomfört neddragningar i dagvården för ätstörningar. Antalet vårddagar har blivit färre och även platserna har minskat. Just nu utreds också om verksamheten helt ska läggas ner.
– Just nu ligger min oro i att en hel vårdnivå riskerar att försvinna. Även om heldygnsvården och öppenvården finns kvar så riskerar dagvården, den här förstärkta öppenvården att försvinna, säger Cecelia Eriksson som är legitimerad dietist på ätstörningsenheten, Länsteam i Linköping.
Ätstörningar ser inte ut att minska i samhället. Den senaste barnrapporten från Bris visar att allt fler barn söker hjälp för ätstörningar. Även Cecelia som arbetat inom området i närmare 30 år ser en ökning.
– Det upplevs att det ökar. Det är större press på ungdomar i dag, på människor över lag. Sociala medier påverkar väldigt mycket, stress, pressen man har på sig. Att försöka vara helt enligt ideal, säger hon.
”Kryper ner i åldrarna”
Samtidigt som det går ner i åldrarna går det också upp, berättar hon.
– I vården har vi alltid haft ett högt tryck. Men man märker att det kryper ner i åldrarna och det kryper upp i åldrarna. Så det blir ett större spann på dem som har det och ätstörningar ser också ut på olika sätt, säger Cecelia Eriksson.
Nyligen fick Sverige nationella riktlinjer för ätstörningar som anorexi, bulimi och hetsätningsstörning. Men på verksamheten i Linköping, som bedriver dagvård ser man bara neddragningar och det finns en oro för att verksamheten helt ska tas bort.
Hör mer om detta i klippet ovan.
I klippet nedan hör du arbetsterapeuten Anna Rosander berätta hur dagvården arbetar med ätträning på ätstörningsenheten: