Preliminär data ur kvalitetsregistret Swedeheart visar att vårdtillfällena för akuta stora hjärtinfarkter har minskat med 49 procent, jämfört med samma period år 2016 i Östergötland. Mellan den 1 mars och den 7 april, när mätningen utfördes, hade antalet som sökte för stora hjärtinfarkter halverats. I hela landet låg minskningen på 25 procent och i Stockholm på 40 procent.
– Det finns en stor risk att människor tar rådet att stanna hemma när de är sjuka på så stort allvar att de inte ens söker vård för akuta besvär när de behöver, säger Magnus Janzon, verksamhetschef och docent vid kardiologiska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping.
”Vänta inte med att söka vård”
Regionen uppmanar nu invånarna i Östergötland att man inte ska dra sig från att söka akut hjärtsjukvård av rädsla för att smittas med covid-19.
– På sjukhusets akutmottagningar och avdelningar skiljs patienter med symtom som kan vara covid-19 från andra patienter. Båda grupperna får hjärtsjukvård men på olika ställen, säger Magnus Janzon.
Enligt honom bör man inte avvakta med att ringa till 112.
– Vänta inte med att söka vård. Ring 112 och låt oss bedöma tillståndet. Vi har en mycket välfungerande hjärtsjukvård här i regionen och finns här beredda på sjukhuset att ta hand om patienter med akuta hjärtbesvär dygnet runt, säger Magnus Janzon.
Vanliga symptom på hjärtinfarkt:
· Stark och ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna
· Obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna
· Illamående
· Andnöd
· Kallsvettning
· Rädsla och ångest
· Värk i ryggen
· Influensaliknande besvär samtidigt med bröstsmärtor.
· Hjärtklappning och yrsel
En hjärtinfarkt beror oftast på att en blodpropp har bildats som helt eller delvis täpper till hjärtats kranskärl så att blodet inte kan passera som det brukar. Den del av hjärtat som skulle ha tagit emot blodet från det tilltäppta kranskärlet får syrebrist och hjärtmuskeln skadas.
Vårdguiden 1177