• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Birgit Faust och Britt-Marie Leion i Ydre är missnöjda med hur färdtjänsten fungerar i Östergötland. Här står de tillsammans.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Birgit Faust och Britt-Marie Leion i Ydre är missnöjda med hur färdtjänsten fungerar. Här är deras kritik. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Skarp kritik mot färdtjänsten i Östergötland: ”Hänger på att taxichauffören bryter mot regler”

Uppdaterad
Publicerad

Färdtjänstregler upprör äldre i Ydre kommun. De som behöver färdtjänst över länsgränsen kan bara åka till tre olika hållplatser. 85-åriga Birgit Faust har därför ibland tvingats gå flera kilometer för att ta sig dit hon ska.

De som har behov av färdtjänst i Ydre kan åka till alla adresser i Östergötland och även till Tranås station, Eksjö station och Eksjö Höglandssjukhuset i Jönköpings län. I de övriga kommunerna i Östergötland är det inte möjligt att åka färdtjänst utanför länet.

I Jönköpings län är det istället tillåtet att resa 30 km in i angränsande län oavsett var du bor.

Ydre

– Mina vänner från Jönköping kan hälsa på mig, men jag kan inte hälsa på dem, säger Birgit Faust.

När hon till exempel vill besöka optiker, fotvård, sjukgymnast eller göra ett annat ärende i Jönköpings län får hon ta sig dit själv från någon av de hållplatser färdtjänsten stannar vid. Kan inte någon av hennes vänner eller familj skjutsa henne sista biten får hon gå med rullatorn, ibland flera kilometer.

”Ska ersätta kollektivtrafik”

Britt-Marie Leions man har Parkinsons sjukdom och har svårt att gå. Hon kör därför honom flera gånger i veckan.

– Det står i kriterierna att att färdtjänsten ska ersätta kollektivtrafiken, men då hade de väl kunnat stanna vid busshållplatserna längs med vägen så hade det blivit kortare att gå, säger Britt-Marie Leion och fortsätter:

– Nu hänger det på att taxichaufförerna gör ett undantag och bryter mot reglerna.

Hör mer av kritiken mot färdtjänstreglerna i klippet ovan.

Så gör övriga grannlän

I Kalmar län får man åka fyra mil utanför sin hemkommuns gränser, det gäller oavsett om man åker inom länet eller utanför. Bor man till exempel i Oskarshamn får man inte åka färdtjänst till Kalmar. Men man kan få skjuts till närmaste buss eller tåg.

På Gotland kan man resa högst nio mil in på fastlandet.

I Sörmland har de enskilda kommunerna egna regler.

I Kronoberg får resans längd uppgå till en sträcka på högst tio mil (fågelvägen) från folkbokföringsadressen, både inom och utanför Kronobergs län. Till Alvesta och Växjö resecentrum, samt Smaland Airport, får du alltid resa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ydre

Mer i ämnet