En person står i fokus i en väl upplyst inomhusmiljö med en oskarp bakgrund. Personen bär en kavaj med rutmönster och en svart tröja. Det finns en känsla av professionalism och lugn i bilden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionstyrelsens ordförande i Östergötland, Marie Morell (M), kommenterar uppsägningarna i videon. Foto: Martin Klevelid/SVT

Regionens topp: ”Kommer bli tufft ute i verksamheterna”

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna får de medarbetare som tvingas sluta hos Region Östergötland sina uppsägningsbesked. I måndags kom meddelandet att det rör sig om 235 anställda. Regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) säger under torsdagen att det kommer bli en tuff tid framöver.

– Det handlar om att minska våra kostnader som har dragit iväg för mycket. Uppsägningarna gäller framför allt administrativ personal.

2023 redovisade regionen ett underskott på 1,7 miljarder kronor. Resultatet första halvan av 2024 visar på ett minus på 435 miljoner kronor. Trots de kraftigt röda siffrorna är det ett trendbrott för Region Östergötland. Motsvarande period 2023 var minuset på 860 miljoner kronor.

Vårdkrisen i Östergötland

Lika stor personalstyrka som innan covid

Enligt Morell är regionen nu tillbaks på det antal anställda som fanns i januari 2020.

Fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet har uttalat kritik mot det stora varsel på 900 tjänster som las i februari. En del personal har redan lämnat genom naturlig avgång.

– Det kommer bli en tuff tid. Vi kommer tvingas flytta runt medarbetare för att kunna klara verksamheter där vi behöver dem.

I videon ger Morell sin syn på uppsägningarna och regionens framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Östergötland

Mer i ämnet