– Vi har tittat på cirkulationen i troposfären (det lägsta av lagren i jordens atmosfär, reds anm) och vattentemperaturen väster om Hawaii i Stilla havet, säger Torben Königk vid Rossby Centre på SMHI, som tillsammans med kollegan Ramon Fuentes Franco tagit fram resultaten.
Vädermönster
Flödet går norrut mot Arktis och sedan söderut i Atlanten och ger vissa vädermönster som forskarna nu studerat ungefär ett år.
– Vi har sett samband mellan vad som händer där och vad som senare händer här. Man kan jämför det med att om man ökar vattenflödet i ena änden av ett badkar så händer det saker i andra änden lite senare.
Sommarindelning
Upptäckten gör att SMHI flera månader i förväg kan göra en rätt så träffsäker uppskattning av hur mycket det kommer regna här på sommaren.
– Vi har delat in somrarna i tre typer: normal nederbörd, mindre än normal nederbörd och mer än normal nederbörd.
Forskarna har hållit på i cirka ett år, men de har också tittat på observationer i Stilla havet bakåt i tiden och jämfört med prognoser i Skandinavien. De kan med dessa nya kunskaper förklara cirka 40 procent av den totala variationen av regn under sommaren.
– Vi ser att vi har en rätt så bra prognoskvalitet och antar att den här sommaren kommer det att regna lite mindre än normalt i norr och här i Östergötland kommer det vara normalt.