Rekordlåga grundvattennivåer

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara Gotland som drabbas av torkan. I Östergötland börjar grundvattnet nå rekordlåga nivåer, framför allt vid kusten. Det visar nya beräkningar som SMHI och Statens geologiska undersökning har gjort. Och det bådar inte gott inför sommaren. 

På Mikael Leanderssons camping på Gränsö utanför Söderköping BRUKAR det bli vattenbrist på somrarna. Och i år visar de nya beräkningarna på rekordlåga grundvattennivåer. 

Kan bli problem

– Hittills har jag inte drabbats, för vi har inte så många gäster, men vartefter kommer det att bli problem. 

Vattenbristen på Gotland

Det är SMHI i Norrköping och Statens geologiska undersökning, SGU, som har lanserat en ny modell som beräknar nivåerna dag för dag. Och nu är de nära de lägsta på 50 år, berättar hydrologen Niclas Hjerdt. 

Vattna sparsamt

– Östergötland framträder som ett rött fält i kartan. Man har i princip mycket under normala grundvattennivåer i hela länet just nu. Man behöver vara väldigt försiktig när man använder bevattning. 

Obefintlig snösmältning och lite regn är enligt SMHI orsaken till grundvattensänkningarna. Känsligast är skärgårdsöarna och där rapporteras om att saltvatten redan har trängt in brunnar. Och tidig torka kan innebära problem framöver, enligt Niclas Hjerdt.   

– Det bildas väldigt lite grundvatten under sommarhalvåret. Därför är det svårt att fylla på grundvattnet under sommarsäsongen. Skulle det då bli en varm och torr sommar, då kan vi gå väldigt svåra förhållanden till mötes i delar av det här området. 

Hoppas på regn

På Söderköpings kommun har man inte märkt av några omfattande problem med sinande brunnar ännu, men på Gränsö står en campingägare och längtar efter dålig väder. 

– Regn hade varit bra innan midsommar i alla fall, så det fylls på lite, säger Mikael Leandersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen på Gotland

Mer i ämnet