Norrköping, Linköping, Mjölby och de flesta andra kommuner i Östergötland har fått rekordmånga ansökningar om bygglov det senaste året och fler telefonsamtal än vad man haft tidigare:
– Belastningen har ökat otroligt mycket, framförallt småärenden som frågor om uterum och altaner, säger Johan Älvedal som är verksamhetschef för bygg- och miljökontoret i Åtvidaberg.
Där syns ökningen inte i bygglovssiffrorna för ifjol, men i år har ärendena ökat kraftigt och anmälningarna om att bygga så kallade Attefallshus har mer än fördubblats.
Rekord också på Gotland
På Gotland började man märka den stora ökningen i höstas och nu under våren har man fått in 50 procent fler ansökningar om bygglov än vad man hade ifjol. Den ökade arbetsbördan för kommunerna gör att handläggningstiderna ökar.
Elin Lindqvist, enhetschef för Bygglov i Norrköping, berättar att den genomsnittliga handläggningstiden för bygglovsärenden ifjol var 20 dagar och att den nu gått upp till 22 dagar.
Brist på virke
Det stora intresset för att bygga gör också att många virkestyper börjar ta slut på byggvaruhusen, samtidigt blir virket dyrare, mer om det i inslaget ovan.
Christian Nielsen som är marknadsanalytiker på Skogsindustrierna säger att en orsak till att virkespriserna ökat så i världen är att Kanada, som är den största tillverkaren, drog ner sin produktion kraftigt förra våren, eftersom man trodde att pandemin skulle göra att efterfrågan minskade, men det blev tvärtom.
Sverige har tidigare exporterat 70 procent av sina sågade trävaror, men den andelen har nu ökat till 75 procent och exportpriserna har ökat med närmare 40 procent på ett år.
Bygglovsärenden i Östergötlands kommuner
Här är hur många fler/färre ärenden kommunerna i Östergötland hade ifjol jämfört med 2019:
1. Mjölby* +25%
2. Ydre* +24%
3. Norrköping* +21%
4. Linköping* +16%
5. Söderköping* +16%
6. Kinda* +14%
7. Boxholm* +8%
8. Vadstena* +6%
9. Valdemarsvik +4%
10. Finspång +3%
11. Motala +-0%
12. Åtvidaberg -3%
13. Ödeshög -18%
* Kommuner som aldrig tidigare haft så många bygglovsärenden