Almir Imsirovic enhetschef, Michael von Schickfus överläkare, akuten Vrinnevisjukhuset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Flest patienter någonsin! Men liknande dagar har vi då och då. Se överläkaren och enhetschefen om varför läget blivit så kritiskt på akuten, Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Foto: Lena Liljeborg / SVT

Rekordmånga patienter sökte akuten i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen blev det rekord för akutkliniken i Norrköping – 210 patienter. Som mest var det 90 patienter samtidigt. Vissa fick vänta i 16 timmar på att träffa en läkare.

– Ja det var flest patienter någonsin. Men dagar som liknar gårdagen, har vi då och då, säger Michael von Schickfus, överläkare akuten på Vrinnevisjukhuset.

Vädret som orsakade fallolyckor och en hel del trafikolyckor var främsta orsaken, men utöver det var det också många som sökte för andra typer av akuta tillstånd, många allvarligt sjuka, äldre patienter som kommer in som larm.

– Inflödet av andra patienter har ökat de senaste veckorna, komplexa äldre patienter, som behöver omhändertas, säger Michael von Schickfus.

Hör honom och enhetschefen Almir Imsirovic om vad som utlöst krisen och vad de menar måste göras i videon ovan.

Onsdagen var betydligt bättre än gårdagen trots att det redan på morgonen kommit 20 patienter, mot de mellan tre och åtta som det brukar vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.