• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eskilstuna i Södermanlands län. Det brinner i en garagelänga på Klostergatan i Eskilstuna med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie Morell (M) ordförande regionstyrelsen i Östergötland Foto: Mimmi Moberg/SVT

Kärva tider för regionen – stopp för all hyrpersonal införs

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland måste spara pengar. Därför införs stopp för hyrpersonal från den 1:a februari men fler åtgärder kommer att krävas.

– Många kommer bli arga och besvikna men vi måste ta tag i det här nu. Vi har låtit det gå för långt, säger Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande.

Region Östergötland har liksom de flesta regioner i landet ett kärvt ekonomiskt läge och måste nu spara pengar.

– Det kommer bli tufft men vi måste vidta åtgärder nu, säger Marie Morell.

Vårdkrisen i Östergötland

Sedan tidigare har det aviserats att cirka 600 tjänster måste bort och innan årsskiftet införde regionen anställningsstopp.

– Vi är drygt 1000 medarbetare fler nu än innan pandemin och det har vi inte pengar till, förklarar hon.

50 miljoner i månaden

Kostnaden för hyrpersonal har under 2023 legat på cirka 50 miljoner kronor i månaden. Sjuksköterskor står för den största delen följt av läkare.

– Vi behöver se över alla verksamhetsområden och hitta smartare sätt att jobba. Att införa digitala tjänster kan vara en väg. Många inom vården upplever att de får ägna onödigt mycket tid till administration, säger Morell.

Fler åtgärder krävs

Utfasningen av inhyrd personal innebär att cirka 300 tjänster sparas in men för att klara sparkraven krävs fler åtgärder.

– Vi kommer behöva göra justeringar gällande tillgängligheten men exakt vad det betyder har vi inte kommit fram till ännu.

Marie Morell kan inte svara på om det kommer krävas att fastanställd personal sägs upp.

”Varit i händerna på hyrpersonalen”

Att minska på hyrpersonal har varit en fråga i många år. Varför tror du att ni kommer lyckas den här gången?

– Det finns en samstämmighet i hela landet om att vi måste bli av med beroendet av hyrpersonal. Vi har låtit dem välja schemarader först och varit i händerna på dem – nu vi måste ta tillbaka styråran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Östergötland

Mer i ämnet