Hästarna i Valla har drabbats av en övre luftvägsinfektion. Detta har gjort att stallet beslutat att stänga sin verksamhet fram till helgen. Det finns en risk att de kommer att behöva ha stängt även nästa vecka, något som får konsekvenser för föreningen.
– Dels får det ju stora ekonomiska konsekvenser och framförallt är det ju jättetråkigt för alla våra elever som inte får rida under tiden, säger Cecilia Christensen, ridskolechef Vallastallet.
Hindrar verksamheten
Just Vallastallet har drabbats två gånger under loppet av ett halvår. Det rör sig inte om någon allvarlig sjukdom, men den är smittsam och verksamheten kan inte pågå samtidigt eftersom hästarna inte räcker till. Sjukdomen kan liknas vid en förkylning och sprids oftast via de personer som går mellan stallen. Det bästa sättet att undvika smittspridningen är att vara noggrann med hygienen och att byta kläder.
– De generella råden är att man skiljer de friska djuren från de sjuka och att man är noga med att den som varit i kontakt med sjuka hästar har rena skor och kläder och trtvättar sig med vatten och tvål berättar Maria Leclercq, länsveterinär vid Länsstyrelsen i Östergötland.
Mycket smittsamt
Sedan årsskiftet har länsveterinärerna antecknat 16 tillfällen då hästar i Östergötland misstänkts vara sjuka i så kallad kvarka. Det är, precis som det ridskolehästarna smittats med, en luftvägssjukdom. Den är dock av ett värre slag och det stall som drabbas av kvarka är anmälningsskyldigt då det är mycket smittsamt och i värsta fall kan leda till att hästar avlider. Trots att råden för hur smittspridning lättast undviks är vida kända i hästvärlden fortsätter sjukdomarna att spridas. Hur det kan komma sig är svårt att sätta fingret på.
– Jag vet inte om det finns fler smittor nu, hästsporten är ju så stor, vi kanske måste lära oss att vara ännu vara mer uppmärksamma på alla små misstanklar om en liten förkylning till och med, säger Cecilia Christensen, ridskolechef Vallastallet.