ronnie go kart motorvägen flicka pappa dotter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Ronnies dotter Nellie såg go-karten för första gången var hennes reaktion: ”Vad är detta?” Nu tycker hon att det ser roligt ut när pappan kör runt på vägarna mellan Ödeshög och Gränna. Se Ronnie köra i videon. Foto: Marie Walter/SVT

Ronnie kör gokart på motorväg: ”Poliser tror att det är olagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Den första augusti varnade Sveriges Radios trafikredaktion för en liten gokart som körde på E4. SVT rapporterade om det och kort därefter hörde Ronnie Hjertstedt av sig till oss.

– Det var jag som körde gokarten och jag har en förklaring, skrev han.

Som barn trodde Ronnie Hjertstedt, som bor i Gränna och jobbar i Ödeshög, aldrig att han en dag skulle få köra gokart på motorvägen.

– Det är en sån frihetskänsla. Det roligaste är att alla tittar på en, säger han.

”Okunskap från polisen”

Men det är inte bara förbipasserande som uppmärksammar honom – utan även polisen. Han berättar att han har blivit stoppad av poliser som först trodde att det han gjorde var olagligt. Men Ronnies fordon är besiktigat och han har alltid pappren med sig.

– Jag tror det beror på okunskap från polisen. Alla poliser är kanske inte utbildade på noggrannare fordonskontroller som vi på trafikpolisen. Men om jag hade sett den på motorvägen hade jag också stoppat den och gjort en kontroll. Vi stoppar ju för att se så att allt gå rätt till, säger Andreas Englund på trafikpolisen i Norrköping.

Poliserna i Jönköping ställde upp på bild med gokarten. Foto: Marie Walter/SVT

Fullt utrustad

Ronnies gokart är utrustad med säkerhetsbälte, bromsljus, handbroms, registreringsskylt och kan köra upp till 85 kilometer i timmen.

– Det känns rätt så fort och man känner sig liten när man kör på motorvägen och lastbilar kör om en, säger Ronnie Hjertstedt.

Även om Ronnie inte gör något olagligt när han kör runt med gokarten ser trafikpolisen några risker med att köra ett så litet fordon på motorvägen.

– Risken är att den är mer oskyddad än en bil. Jag skulle inte vilja åka med en sån, men om man tycker det är kul får man göra det, så länge det är godkänt, säger Andreas Englund.

Se hur Ronnie åker runt på sin gokart i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.