Vi har rangordnat kommunerna efter hur stor andel av befolkningen över 80 år som bor på äldreboende. De kommuner som ligger högst ligger kring 20 procent. Medan de kommuner som ligger lägst ligger kring fem procent. Det vill säga fem procent av kommuninvånarna över 80 år bor på äldreboende i den kommunen.
Den här siffran ger en bild av hur generös en kommun är när det gäller platser på äldreboende. Metoden har av bland andra professor Mats Thorslund använts som ett mått på hur stor chansen att få komma in på ett äldreboende är i en kommun.
Genomsnittet i landet ligger på cirka 13 procent och andelen har sjunkit de senaste åren, det vill säga allt fler äldre bor hemma
Siffrorna visar vilka resurser som finns i förhållande till befolkningen. Det säger inget om hur stor behovet av äldreboenden eller hemtjänst är i kommunen.
Olika bedömningar
Kommunerna kan bedöma behovet av äldreboende på lite olika sätt. Och ribban kan därför ligga olika högt. Att en kommun ligger lågt i den här statistiken behöver därför inte betyda att det finns en lång kö till äldreboenden eller ens att kommunen har sagt nej till många som vill bo på äldreboende.
Enligt forskarna ansöker man ibland inte om äldreboende om man får höra att det är svårt att få en plats eller att de som bor på äldreboende är så svårt sjuka att man inte kan ha något socialt utbyte med dem, och det uppstår därför inga köer eller avslag. Det kan också vara så att en kommun har lyckats bygga ut hemsjukvården och hemtjänsten på ett så bra sätt att fler vill vårdas i hemmet.
Kallas ”täckningsgrad”
Det här är inget nytt sätt att räkna. Det kallas ”täckningsgrad” och har länge använts av både Socialstyrelsen och organisationen Sveriges kommuner och landsting. Liknande mått har också används av kommunernas tjänstemän när de ska beräkna hur många äldreboenden som kommer att behövas de kommande åren.
Tidigare fanns de här siffrorna med i Socialstyrelsens årliga statistik, men de redovisas inte längre. SVT har därför på egen hand tagit fram nya siffror som visar hur stor andel av 80-plussarna i varje kommun som bor på äldreboende. Ibland räknar man också ut täckningsgraden för personer över 65 år, men vi har valt att utgå från dem som är över 80 år.
Siffror från SCB och Socialstyrelsen
Vi har utgått från SCB:s befolkningsstatistik från den 1 november 2015 (antal personer över 80 år) och Socialstyrelsens senaste uppgifter om hur många personer över 80 år som bor på permament särskilt boende (så kallat äldreboende).
Dessa två uppgifter har vi korskört, det vill säga vi har dividerat antalet personer på äldreboende med det totala antalet över 80 år.
I siffran för permanent särskilt boende ingår det som ibland kallas vård- och omsorgsboende, vårdboende och även servicehus (som är ett ”äldreboende light”). Trygghetsboenden är inte inräknade eftersom det är ett eget boende utan personal och inte heller biståndsbedömt. Inte heller korttidsboenden är medräknade. Siffran bygger på de uppgifter som kommunerna själva har rapporterat in till Socialstyrelsen.