Den senaste tiden har djurskyddsfrågor och livsmedelsproduktion debatterats livligt. Coronapandemin har gjort att många är hemma i större utsträckning, och det har bidragit än mer till diskussionen om mat och det vi stoppar i oss. Svenskarna visar ett ökat intresse för närproducerat och svenska livsmedel, visar till exempel årets Lantbruksbarometer.
Hur djuren föds upp, lever och tas om hand vid slakt blir en allt viktigare fråga.
– Ett djur som far illa, är ett djur för mycket, säger Anna Lindgren som är veterinärinspektör och officiell veterinär på Livsmedelsverket.
Majoriteten visar inga brister
Hon arbetar med att stödja veterinärer i hela landet i kontrollen av djuren på slakterier.
– Ibland gör vi fynd som kan visa tecken på att det finns djurskyddsbrister på gården eller under transporten. Det handlar om olika fynd beroende på djurslag. Majoriteten av djuren som förs till slakt visar inte tecken på djurskyddsbrister, säger Anna Lindgren.
Svårt få lantbrukare till intervju
Det är svårt att få lantbrukare att låta sig intervjuas framför kameran om brister i djurskydd. Den allt mer hårdnande debatten gör att djurhållare känner oro och rädsla.
Samtidigt är flera vi har pratat med stolta över den svenska djurskyddslagstiftningen. En av dem som tycker att det är viktigt att ta debatten är nötköttsproducenten Per Wendler som bedriver avelsverksamhet strax utanför Linköping.
– Djuren har det så bra som jag kan prestera. De ska ha mat, vindskydd, ren och torr liggplats. Jag ser till att de mår bra, jag ser till att behandla dem som är sjuka och jag avlivar dem som inte går att rädda. Det är god djurvälfärd för mig, säger han.