Dramatiskt porträtt på man i fotostudio och porträtt på man sittandes på en bänk i en skog.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Löfgren hade ett rikt kontaktnätverk och bland de som kom nära honom är Robin Liendeborg. Smart, ödmjuk och kreativ, så beskrivs den nu avlidne LiU-profilen. Foto: Pressbild, Martin Klevelid/SVT

Så minns kompisen ”Robot-Fredrik”: ”Han var autentisk”

Publicerad

Den avlidne Linköpingsprofilen Fredrik Löfgren, mer känd som ”Robot-Fredrik”, hedras på torsdagen med minnesstund på Campus Valla. SVT Nyheter Öst har träffat Robin Liendeborg, en Linköpingskompis och en av dem som skakades av dödsbeskedet.

Det var i tisdags förra veckan som Fredrik Löfgren, ursprungligen från Sifferbo men verksam i Linköping, omkom i en bussolycka i Stockholm. Han har under flera år varit drivande i frågor kring särbegåvade barn och jobbat med att utveckla och inspirera unga kring matematik och AI.

Dödsbeskedet kom som en chock för många som kände forskaren och AI-entreprenören. Inte minst inom universitets- och teknikvärlden.

Minnestund

Fredrik, din frånvaro kommer att kännas djupt. Vila i frid och tack för allt du har gett oss. Vi är engagerade i att upprätthålla ditt arv och hålla din vision vid liv.

Så skriver arrangörerna i sin inbjudan till minnesstunden som hålls på torsdagen på Studenthuset i Valla. De som ligger bakom initiativet är Linköpings universitet, Linköpings science Park och Anders Walls stiftelse.

”Han var autentisk”

– Det som slog mig var att alla som skrivit, till och med media, nämner samma saker om Fredrik. Att han var ödmjuk, smart, generös och skapade hopp. När alla nämner samma sak då är man autentisk. Han var autentisk, säger Robin Liendeborg.

Hur minns kompisen Fredrik och hur ska man få AI-expertens vision att leva vidare? Hör Robin berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.