En person står i en modern och ljus offentlig miljö, med en mobiltelefon i handen. I bakgrunden syns flera personer som sitter vid bord med datorer och pratar, vilket skapar en livlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet om hur du drabbas av gratisapparnas dolda kostnader. Foto: Martin Klevelid/SVT

Så påverkas du av gratisappar – forskaren: ”Många dolda kostnader”

Uppdaterad
Publicerad

Du sover sämre, skjuter upp fler saker och får sämre fokus. Det är några av de dolda kostnaderna du betalar när du använder gratisappar enligt ny forskning vid Linköpings universitet.

– Även ditt köpbeteende eller vad du tycker är bra eller dåligt kan påverkas. Det handlar mycket om att du inte är uppmärksam på framtida konsekvenser, säger doktorand Martin Mileros.

Du behöver inte radera

Forskarna har undersökt studiedeltagarnas inställning till sin användning av gratisappar och deras tjänster. Det handlar om appar som till exempel Facebook, Instagram eller Youtube. Men forskarna tycker inte att du ska radera gratisapparna.

– Det finns jättestora värden man kan få från att använda apparna, till exempel fakta och underhållning. Men vi har inte belyst de här dolda kostnaderna tillräckligt, säger Martin Mileros, doktorand vid Linköpings universitet.

I klippet ovan får du se mer om apparnas dolda kostnader och hur det påverkar dig.

Fastnar många i skrollandet och vad tycker de om skräddarsydd reklam? Hör Linköpingsbor om deras mobilbeteende i videon nedan.

Tre personer står i rad med varierande klädstil. Den första personen bär en quiltad jacka och hörlurar, den andra har en svart jacka och står avslappnat med armarna hängande längs sidorna, och den tredje personen har på sig en lila kappa med en stor, fluffig halsduk. Bakgrunden visar en stadsmiljö med byggnader och träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vissa hänger länge på sociala medier, men vissa har gjort ett aktivt val att inte fastna. Hör Linköpingsborna berätta om deras skrollbeteende. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.