Foto: Mary Altaffer/TT

Så räddar du livet på din hund

Uppdaterad
Publicerad

Hunden kallas människans bästa vän. Men nu är det på tiden att människan blir en bättre kompis till hunden.

Många hundägare vet inte hur man ger första hjälpen till sitt djur.

– Det är bra att känna till vad man kan hjälpa sitt djur med om olyckan skulle vara framme, att man känner sig lite rustad, säger Sandra Göransson, chefsveterinär vid djursjukvårdsföretaget Anicura.

I en undersökning som Yougov utfört på uppdrag av Anicura så var det drygt åtta av tio tillfrågade som inte hade någon kunskap om hur hjärt-lungräddning, HLR, görs på husdjur.

– Det visar att det finns utrymme för förbättring, säger Sandra Göransson.

Viktigt att stoppa blödning

Hennes råd till hund- eller kattägare är att läsa på om hur man ska ge första hjälpen till sitt djur om en olycka har inträffat. Bland annat handlar det om att ta reda på vad man ska göra vid en misstänkt förgiftning, vid en situation där djuret riskerar att kvävas eller om djuret blöder kraftigt.

– En av de mest effektiva saker man kan göra som djurägare är att stoppa en blödning innan man beger sig till veterinär, det gör ju skillnad. Det är viktigt att våga lägga lite tryck på förbandet.

Undersökningen genomfördes mellan den 8 och 11 maj. I den så svarade 1 017 djurägare (hund, katt och smådjur) på frågor genom en internetpanel.

Fakta: Några tips om första hjälpen för husdjur

  • Är ditt djur sjukt eller skadat så håll uppsikt över det.
  • Vid en kraftig blödning, lägg ett tryckförband. Använd gärna en elastisk binda. Uppsök omedelbart veterinär.
  • Om det finns en risk att djuret kvävs, tryck ned tungan och dra ut föremålet eller gör Heimlich-manövern. Se upp så att du inte blir biten.
  • Om djuret har feber eller kräks, se till att det dricker och att allmäntillståndet inte försämras.
  • Konsultera alltid din veterinär om du känner dig orolig.

Källa: Anicura

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.