Henrik Lindståhl med spade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Lindståhl på Tekniska verken hoppas att den nya tekniken kan leda till att de halverar eldningen av plast. Varje år eldar Tekniska verken upp cirka 150 000 ton plast. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Så ska den eldade plasten halveras i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Tekniska verken i Linköping testar nu ett nytt system för att minska plast i det avfall som annars eldas upp och leder till stora utsläpp av växthusgasen koldioxid.

I en industrilokal på Gärstad i Linköping genomförs nu tester för att mäta hur mycket plast ett lass med avfall innehåller. 

– Med hjälp av avancerad teknik kan vi mäta både volym och vikt, berättar Henrik Engqvist, projektledare på Jönköpingsföretaget Robowaste som varit med och utvecklat systemet.

Kartläggning av kunderna

Det handlar främst om avfall från företag och tanken är att göra kunderna mer uppmärksamma på hur stor del av avfallet som består av plast. På så sätt vill Tekniska verken skapa ekonomiska incitament för företagen att sortera ut plasten i större utsträckning.

– Vi har sett att andelen plast ökat i avfallet de senaste åren och det vill vi undvika. Men för att kunna göra det måste vi kartlägga hur stor del varje kund står för, säger Henrik Lindståhl, forsknings- och utvecklingsingenjör på Tekniska verken.

Digitalt öga

Systemet kallas för FossilEye och har utvecklats av företaget Robowaste i Jönköping på beställning av Tekniska verken i Linköping, Vattenfall Värme och Umeå Energi.

Nu ska verktyget testas skarpt i tre svenska kommuner: Linköping i november, Uppsala i december och Umeå i januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.