En delad bild med två sektioner. Den vänstra sidan visar en person som rider en häst i en ridmiljö, klädd i en blå tröja. Den högra sidan visar en anatomisk modell av ett mänskligt huvud, som illustrerar hjärnan och skelettstrukturen, med detaljer om nerver och andra interna strukturer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan inte vila sig frisk” – se förbundsläkaren Margaretha Rödén berätta om återhämtningen efter en hjärnskakning. Foto: SVT, Christine Olsson/TT

Nya rekommendationer för ryttare som fått hjärnskakning

Publicerad

Hjärnskakning är vanligt förekommande inom ridsporten, och om du råkat ut för en rekommenderas oftast hjärntrappan som återhämtning. Enligt Svenska Ridsportförbundet kan ryttare nu påbörja fysisk aktivt tidigare.

Svenska Ridsportförbundet har nu uppdaterat sina rekommendationer för ryttare. Det är steg 1 och steg 2 som har förändrats.

I steg 1 ska man nu genomföra lättare motion, och i steg 2 inkludera pulshöjande aktiviteter. Tidigare rekommenderades ingen fysisk aktivitet under de första 24-48 timmarna.

Ska undvika skärmtid

Däremot ska man fortfarande undvika skärmtid.

– Man kan inte vila sig frisk, och speciellt vid hjärnskakningar är det bra med fysisk aktivitet, berättar Margaretha Rödén som är Svenska Ridsportförbundets förbundsläkare.

Hon understryker dock att innan du sitter upp i sadeln igen är det viktigt att du har full balans och koordination.

Hjärntrappan

Steg 1 – Hjärnvila
Hjärnvila 24-48 timmar. Ryttaren ska vila psykiskt. Ta gärna promendader men undvik fysisk aktivitet som höjer pulsen. Ingen skärmtid (till exempel telefon, tv-tittande, datorjobb, läxläsning). Mål: Återhämtning.

Steg 2 – Lätt träning
Även om du har vissa symptom som huvudvärk, kan du börja med lättare träning med liten pulshöjning. Du får dock inte bli sämre av träningen. Lätt träning kan vara till exempel lättare mockning, ryktning och att sadla.
Mål: Kunna utföra lättare arbete.

Steg 3 – Sitta till häst
Om du återfått din balans och koordination kan du sitta upp igen och göra ett lättare arbete, skritt och trav under lättridning eller skogspromenad. Inget hårdare arbete i sadeln. Mål: Lägga till rörelse.

Steg 4 – Börja rida mer
Nu kan ridningen bli mer intensiv med successivt ökad belastning.
Mål: Ansträngning och koordination.

Steg 5 – Börja träna fullt
Påbörja full träning till häst i din gren. Mål: Åter till full träning.

Steg 6 – Återgång till tävling
Vara fullt återställd. Mål: Vara fullt återställd.

Källa: Svenska Ridsportsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.