Foto: Tommy Karlsson Länsstyrelsen Östergötland

Så ska utrotningshotad fjäril räddas

Uppdaterad
Publicerad

Kronärtsblåvinge är en av de mest sällsynta dagfjärilsarterna i Sverige och är klassad som starkt hotad. Nu ska fjärilen odlas och sättas ut i ett försök att rädda dess existens.

– För kronärtsblåvinge är situationen väldigt allvarlig. Den kan dö ut ifrån landet de närmsta åren, så vi jobbar med särskilda insatser för att förhindra det här, säger Tommy Karlsson biolog och samordnare åtgärdsprogram hotade arter vid Länsstyrelsen i Östergötland.

Vad beror det på att den nästan inte existerar längre?

– Det handlar om igenväxning av landskapet, att brynmiljöer har försvunnit. Den trivs i sydvända sluttningar, lite halvöppna. Ofta i miljöer mellan skogsklädda berg och åkermark. Men de miljöerna har nästan helt försvunnit, säger  Tommy Karlsson.

Finns bara på fem platser i Sverige

Kronärtsblåvingen, är en värmekrävande art och är utbredd i en stor del av centrala och södra Europa. Men i Sverige förekommer en särskild underart, den är betydligt större än sina artfränder i övriga Europa. Den särskilda underarten finns bara i de speciella gränstrakterna i Östergötland i Åtvidaberg och Valdemarsviks kommun och i Västervik i Kalmar län.

– Idag känner vi bara till den från fem platser i Sverige, säger Tommy Karlsson.

Tidigare fanns den även vid Oslofjorden i Norge men där har arten dött ut, trots försök att plantera ut odlade fjärilar.

– Så vi har ett stort internationellt ansvar för att bevara den här arten, säger han.

Hör i klippet ovan hur arten ska räddas

Foto: Tommy Karlsson Länsstyrelsen Östergötland

Kronärtsblåvinge

Arten är högt klassad på rödlistan över vårt lands mest hotade växter och djur.

Den blåa sällsynta fjärilens larver lever av ärtväxten sötvedel.

Fjärilen är blå på ovansidan, honan har ett orange band på vingarna, vilket hanen saknar, på undersidan är den gråprickig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.