Berit Arheimer tittar på sin väderstation

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Berit Arheimer är professor i hydrologi på SMHI. Hon tittar till sin privata väderstation och vill att fler skaffar sådana och delar med sig av data. Mer om det i videon. Foto: Carl Larsson/SVT

Så vill SMHI ge säkrare väderprognoser – söker data från privatspanare

Uppdaterad
Publicerad

Kan väderdata från privatspanare bidra till säkrare väderprognoser? Det ska forskare på SMHI försöka ta reda på. De anser bland annat att det är viktigt att kunna förutse lokala åskoväder och skyfall som verkar bli allt vanligare under somrarna.

– SMHI har 700 mätstationer över hela landet som mäter nederbörd i byttor på cirka 20 centimeter i diameter. Det blir ungefär 14 kvadratmeter, och det är ju pyttelitet av hela landets yta. Det kan ju hända jättemycket mellan mätstationerna, säger Berit Arheimer, professor i hydrologi.

Fler observationer krävs

För att få in mer heltäckande väderobservationer vill nu forskare på SMHI att de som har privata väderstationer delar med sig av observationsdata.

I videon hör du mer om vad forskarna vill nå fram till.

– Vi vill se hur regnen passerar, hur stora de blir och så vidare.

100 000 väderstationer önskas

Till viss del används redan privat data i forskningen.

– Men vi hoppas kunna få in det i produktionen också så fort som möjligt.

Hur många stationer skulle ni vilja ha?

– Vi skulle ju vilja ha hundratusen. Idag har vi tio- eller femtontusen.

Att hantera så stora mängder information ska inte vara något problem då den tas om hand av artificiell intelligens (AI).

Privata väderstationer

För den som är nyfiken på SMHI:s forskningsprojekt kring privata väderstationer går det att fylla i en enkät.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.