Tommy Karlsson, biolog på Länsstyrelsen Östergötland Foto: SVT/Christian S Zetterdahl//Tommy Karlsson

Samarbete gynnar vildbin i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

På fem olika platser i södra delarna av Östergötland har Sveaskog tillsammans med länsstyrelsen gjort insatser för att rädda hotade vildbin.

– Nu ser vi att vårt arbete har gett goda resultat på flera platser, säger Louise Åkerstedt, miljö- och naturvårdsspecialist på Sveaskog.

Idag finns det 300 arter av vilda bin i landet och som står för den största andelen av pollineringen. I Östergötland har cirka 200 arter påträffats och av dessa är ett 30-tal rödlistade.

– Många arter riskerar idag att dö ut om inte de viktiga miljöerna skapas och underhålls, säger Louise Åkerstedt, i ett pressmeddelande.

Samarbetet mellan Sveaskog och Länsstyrelsen Östergötland har pågått sedan 2013 och för att återskapa livsviktiga miljöer består insatserna av att röja bort träd, sly och ris samt hålla sand- och grusplatser öppna. 

”Rödlistade arter har återetablerat sig”

Åtgärderna har gett betydelsefulla förutsättningar för bevarandet av vildbin – framförallt för de rödlistade arterna.

– Som exempel har arten guldsandbi återetablerat sig på en plats som den tidigare försvunnit från. Populationen har sedan vuxit till en av de största av arten i Östergötland, säger Tommy Karlsson, biolog på Länsstyrelsen Östergötland.

Ur arkivet: Tommy Karlsson ger tre tips på vad du kan göra för att gynna de vilda pollinerande insekterna:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.