Jenny Aakula i Skänninge har kämpat länge för att få hjälp med sina förlossningsskador.

”Sånt man får räkna med när man har fött barn”

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Aakula i Skänninge är en av flera tusentals kvinnor som drabbas av förlossningsskador varje år. Och det kan i många fall vara svårt att få hjälp, särskilt om det inte syns utanpå.

För ett par år sedan var Jenny Aakula i Skänninge en aktiv tjej. Men efter hennes två förlossningar 2011 och 2014 kan hon knappt röra sig och hon är nu sjukskriven. Hon drabbades av en delad magmuskel, när musklerna som delar sig vid en graviditet inte går tillbaka, som ger henne ryggsmärtor och diskbråck.

Inga bristningar

Jenny fick också underlivsproblem efter förlossningen, som gör att hon har svårt med sexlivet, att gå på toaletten och problem med inkontinens. Hon fick inga synliga bristningar och hon upplever att hon inte blivit tagen på allvar när hon sökt hjälp inom vården.

Förlossningsskador

– ”Men lilla gumman, det är sånt man får räkna med när man har fött barn”, är den attityd man möts av, säger hon.

Hjälp på US

Efter flera besök inom vården fick Jenny till slut hjälp på kvinnokliniken i US. Hon väntar nu på att få genomgå två olika underlivsoperationer. Först efter dem kan hon göra en magmuskelsoperation.

Den behövde hon själv hitta en läkare inom i Stockholms landsting som kunde utföra. I bästa fall är hon helt återställd om två år.

Behövs någon med kunskap

När nu riksdagen beslutat att satsa pengar på förlossningsvården vet Jenny vilken förändring hon skulle vilja se:

– Jag skulle gärna se ett team som hjälper de här kvinnorna med och kan hjälpa till med att fylla i papper och att få rätt vård, där det finns en både psykisk och fysisk kunskap, där det finns en vilja att hjälpa och en empati.

Och flera satsningar är på gång inom vården i Östergötland – läs mer om det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet