Två tjejer står bredvid varandra framför en tegelbyggnad. På bilden bredvid syns en skolgård fylld med dansande ungdomar och skolpersonal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tycker det är jätteviktigt att det uppmärksammas. Det är vanligt att ungdomar mår dåligt.”, säger Ebba Grahn som går sista året på gymnasiet. Foto: SVT

Se elevernas flashmob i Linköping – för att minska självmorden: ”Jätteviktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen deltog 386 svenska skolor i initiativet ”Dansa för livet” för att uppmärksamma den internationella suicidpreventiva dagen. Syftet med initiativet, där eleverna dansade gemensamt klockan 10:00, är att minska självmord och bryta stigmat kring psykisk ohälsa.

Några av de över 85 000 elever som deltog i dansen var gymnasieeleverna på Berzeliusskolan i Linköping.

– Det är ett sätt att göra något tillsammans. Vi pratar ofta med ungdomarna men ett sätt att nå de kan också vara genom dans. Att göra något mer än att bara prata, säger skolsköterskan Annika Esping.

Se dansen och hör vad eleverna tycker om initiativet i klippet.

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen: Chatta via mind.se eller ring 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ring/sms:a 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.