En delad bild som visar två sektioner: till vänster syns starkt ljus som strålar upp från en dimmig yta, eventuellt en explosion. Till höger finns en person med en blå hjälm som sträcker ut sin hand mot en lucka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lustgasbehållare exploderar flera gånger per vecka i pannorna på Gärstadverket i Linköping. Se en explosion och hör om vad det betyder i videon. Foto: Carl Larsson/SVT

Se lustgasbehållaren explodera i värmepannan

Publicerad

Tekniska verken i Linköping varnar nu för faran med lustgasflaskor som exploderar i kraftvärmeverkets pannor. Explosionerna har blivit allt vanligare under senare år och det finns en rädsla för att personal kan skadas.

– Det är väldigt allvarligt. Framför allt för den personal som arbetar nära anläggningen, säger Morgan Wännlund, produktionschef på Gärstadverket.

I videon ser du en behållare explodera och hör om hur ofta det smäller.

Driftstoppen kostar flera miljoner kronor

Morgan Wännlund anser att det inte finns något bra sätt för folk att bli av med sina förbrukade behållare. Då kastas de i de vanliga soporna och hamnar till slut i förbränningsanläggningarna. Ett problem som i dag finns i hela landet.

– Precis som vi har välfungerande retursystem för gasoltuber och kolsyrepatroner så borde det system även innefatta den här typen av behållare, säger han.

Kostnaden för driftsstoppen beräknar Tekniska verken till mellan åtta och tio miljoner kronor per år.

Så här kan det se ut i det avfall som hamnar i värmepannorna. Foto: Tekniska verken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.