Från länsstyrelsens sida ser man flera fördelar med att använda släke. Dels så blir badstränderna mer attraktiva under sommaren, men det bidrar också till att minska övergödningen i Östersjön.
– Det blir en återcirkulering av näringsämnen. Det som lakats ut från land har tagits upp av algerna och sjögräset. Tar vi upp det och lägger tillbaka det på åkrarna så kan vi minska konstgödselanvändningen, säger Emma Mattsson, havs- och kusthandläggare vid länsstyrelsen på Gotland.
Klimatnytta
Fredrik Gröndahl, forskare vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, är också inne på miljövinsterna.
– På de gotländska sandstränderna skrapas ofta sjögräset ihop inför sommaren och blir liggande i stora högar. Om lantbrukare istället kan frakta bort det till åkrarna så blir det bättre klimatnytta.
I klippet kan du följa med till Bungeviken där man pratar om släke.
FAKTA OM STÖD OCH BIDRAG FÖR SLÄKE
Du kan ansöka om LOVA-bidrag för att genomföra lokala åtgärder för att förbättra havs- och vattenmiljön. Bidraget kan användas för olika insatser, som att bekämpa övergödning, minska spridningen av miljögifter från fritidsbåtar, restaurera vattenmiljöer, samordna åtgärder och ta hand om förlorade fiskeredskap.
Kommuner, ideella sammanslutningar eller en kombination av dessa kan söka LOVA-bidrag. Den som söker kan samarbeta med andra aktörer när det gäller finansiering och genomförande.
LOVA-bidrag kan inte ges till vinstdrivande företag eller enskilda privatpersoner. Ett lantbruksföretag kan till exempel inte söka LOVA-bidrag. Däremot kan till exempel en LRF-avdelning eller en vattenvårdsförening söka.
Källa: Länsstyrelsen på Gotland