Polisen i Norrköping hittade 100 000 kronor under madrassen hemma hos en av de åtalade i bedrägerihärvan när de gjorde husrannsakan. Foto: Polisens förundersökning

Sju åtalas i stor bedrägerihärva i Norrköping – 15 personer lurades på miljoner

Publicerad

Sju personer åtalas vid Norrköpings tingsrätt för inblandning i en härva med en rad grova investeringsbedrägerier där 15 personer lurats på mångmiljonbelopp.

I bedrägerihärvans centrum står ett par – en 37-årig man och en 38-årig kvinna. Den sammanlagda summan som de 15 målsägandena lurats på är enligt åtalet nästan 11 miljoner kronor.

Åklagare Christina Hildebrand skriver i åtalet att syftet har varit att ”dels betala skulder och i övrigt överföra pengar till en kriminell gruppering och andra fordringsägare, dels i syfte att upprätthålla en livsstil med lyxkonsumtion”. Den kriminella gruppering åklagaren syftar på är det så kallade Södertäljenätverket, vilket framgår i förhören med de misstänkta och hemliga telefonavlyssningar.

Bedrägerierna ska ha pågått från den 16 juni 2021 till och med den 6 februari 2024 då polisen polisen grep bedragarna.

Hot och utpressning

Förutom grovt bedrägeri så förkommer brottsrubriceringarna grovt penningtvättsbrott och grov utpressning i åtalet.

Två män – 45 och 38 år gamla – ska ha hotat och utövat utpressning mot härvans huvudpersoner. 45-åringen ska enligt åtalet ha misshandlat den 37-årige mannen vid ett tillfälle och hotat med att bland annat säga ”ni vill inte råka ut för 15-åringar med vapen hemma”.

Utöver de tidigare nämnda åtalas tre män – 29, 36 och 51 år gamla – för grovt penningtvättsbrott.

Samtliga inblandade förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.