Men för skogsbruket i stort har det liten betydelse, menar Ulrika Swärd, som är funktionschef för naturskötsel på Länsstyrelsen och vars uppdrag är att bevara reservatens naturvärden.
– Det är bara en procent av den granskog som finns i Östergötland som ligger i naturreservat, så det är en väldigt liten del av all gran om man tittar i ett landskapsperspektiv.
Ulrika Swärd tycker att Länsstyrelsen gör tillräckligt för att bekämpa granbarkborren utifrån de lagar som finns, till exempel att sätta upp fällor och barka träden.
Men bilden av att det görs tillräckligt för att bekämpa granbarkborrens framfart i naturreservaten delar inte Patrik Oleinikoff till fullo. Han arbetar med skötsel av skogar i Östergötland, Sörmland, Västmanland och Närke.
– På sina håll har jag förstått att det har gjorts tillräckligt, men man ser exempel där det är helt dött sen förra året, och det bara fortsätter, säger Patrik Oleinikoff.
– Jag ser inte att det är naturreservaten som orsakar skadan utan att det mer är hur man bedriver skogsbruk och att det faktiskt är väldigt mycket monokulturer av gran och som ibland är planterade på fel plats också, säger Ulrika Swärd.
Ulrika Swärd säger att Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen nu undersöker om det är möjligt och om det är lämpligt att ersättning ska kunna gå ut till de skogsägare som fått sin skog skadad intill reservat.
Hur upptäcker man tidigt om granar är angripna. Här finns tips från skogskonsulenten.