• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Många säger ”Oh shit” och frågar om det är på riktigt, berättar arkeologen Emma Karlsson.

Skelettfynd på Hospitalstorget

Uppdaterad
Publicerad

Hospitalstorget i Linköping ska göras om. Men först genomförs arkeologiska utgrävningar. Här finns bland annat rester från en gammal klosterkyrka från 1200-talet.

– Man valde att riva den här kyrkan och man har rivit den väldigt grundligt. Och antagligen tog man det här byggnadsmaterialet upp till slottet när man byggde om det på 1500-talet. Så det är inte speciellt mycket kvar av murarna. Sen jämnade man ut det här området och gjode bebyggelse här. Så det finns även rester efter hus från 1600-talet och 1700-talet, säger Emma Karlsson, arkeolog Östergötlands museum.

Klosterkyrkogård

På den norra delen av torget låg klostrets tillhörande kyrkogård och här grävs gravar och skelett fram.

– Om man ser på hur de är placerade med armarna så är det från mitten på medeltiden, kanske 1300-tal fram till 1500-talet. Men 1300-talet eller 1400-talet skulle jag gissa på, säger Emma Karlsson.

Fångar uppmärksamhet

Skeletten fångar de förbipasserandes uppmärksamhet och många stannar till av nyfikenhet.

– Det är ett par stycken som har frågat om det är sant, om det är på riktigt. Det är många som hajar till. Många frågar hur gammalt det är och varför de ligger här, säger Emma Karlsson, arkeolog Östergötlands museum.

Blir man glad när man hittar skelett?

– Ja det blir man, konstigt nog, beroende på hur man är lagd. Det är spännande. Det berättar mycket om människor förr, det är mänskligt, säger Emma Karlsson .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.