Det skriver Naturskyddsföreningen i en rapport om försvarets ansökan om att utöka flygverksamheten från ca 1 000 skott idag till 80 000 skott.
– Jag är förvånad över att Försvarsmakten vill bidra till att stora mängder miljögifter hamnar på botten i en av våra viktigaste vattentäkter. Det är orimligt att låta en av Sveriges största myndigheter ha en rättslig gräddfil för att förgifta vattentäkter och förstöra värdefulla naturområden, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.
Övningsdagarna skulle öka från 20 till 50 per år. Något som innebär att ytterligare 10 ton skrot hamnar på botten, enligt Naturskyddsföreningen. Skrot som innehåller bly, koppar, zink och antimon – samtliga giftiga för växter och djur, i synnerhet i vatten.
– Bly är ett allvarligt miljögift som miljöpolitiken steg för steg fasat ut i decennier.Dessutom ansöker försvarsmakten även om att få bjuda in utländska försvarsmakter att använda Vättern som övningsområde och vi har ingen aning om vilka ämnen deras ammunition innehåller, säger Ingrid Kjellander, föreningssekreterare på Naturskyddsföreningen och författare till rapporten.