På livsmedelsgrossisten Menigos centrallager i Strängnäs levereras mat till skolor i hela Sverige. Samtidigt i Norsholm styckar Britta Andersson, en av få omgångar kött som hon får leverera till Norrköpings kommun.
– Det här är bara vid tre tillfällen och dom har nog köttfärs en gång i veckan nästan, säger Britta Andersson.
Var kommer resten av köttet i från om det inte är från er, tror du?
– Tyskland tror jag, säger Britta Andersson.
Åtta miljarder
Den offentliga livsmedelsmarkanden är årligen värderad till omkring åtta miljarder svenska kronor. Pengar som både stora grossister och små producenter slåss om. För att pressa priserna går många kommuner ihop för att få bättre avtal.
I Östergötland har Söderköpings kommun slutit sig samman med grannkommunerna i en stor upphandlingsgrupp. För dem pågår just nu en upphandling värd omkring 328 miljoner kronor.
– Den här upphandlingen har blivit överklagad, den är i kammarrätten idag, säger Åsa Bergendahl, kostchef i Söderköping.
”Det är bedrövligt”
De är inget undantag. De senaste åren har hundratals livsmedelsupphandlingar överklagats.
– Det är bedrövligt. Det behövs mer dialog både före och efter, utifrån alla aspekter. Både oss och våra kunder, säger Thomas Eriksson, affärsområdeschef på Menigo.
Att så många upphandlingar överklagas har fått som konsekvens att många kommuner avstår från att ställa hårda krav vid upphandling av mat, menar Sveriges kommuner och Landsting.
– Det är väldigt många kommuner som avstår från att ställa långtgående krav, till exempel på djurskydd och det skadar kvalitén på maten, säger Thomas Eriksson.