En varg. Foto: TT

Analys klar: Vuxna varghonan sköts i Långbogenreviret

Uppdaterad
Publicerad

Den 9 juli fälldes en varg i Långbogenreviret norr om Roxen. Vargen sköts under tiden för skyddsjakt efter angrepp på nötboskap. Varghonan hade inga diande valpar när hon sköts men Rovdjursföreningen är ändå mycket kritisk och menar att valpar blivit moderlösa.

Den 11 juni fattade Länsstyrelsen i Östergötland beslut om skyddsjakt på varg i det så kallade Långbogenreviret. Anledningen var att det på kort tid skett två angrepp på nötdjur. Ytterligare angrepp på nötdjur skedde den 6 och 8 juli.

Efter att beslutet om skyddsjakt infördes så framkom att det med stor sannolikhet fanns 8 till 10 veckor gamla vargvalpar i området. Förvaltningsrätten beslöt då om ett tillägg i beslutet om skyddsjakt vilket innebar att vuxen varg i sällskap av årsvalpar skulle fredas.

Varg i Östergötland

”Det hela är oerhört tragiskt”

Den nu skjutna varghonan hade inga diande valpar när den fälldes, det visar analysen som gjorts av Sveriges Lantbruksuniversitet, SVA på Grimsö.

Sveriges Rovdjursförening är mycket kritisk till att varghonan sköts.

– Det hela är oerhört tragiskt. Ett antal valpar har blivit moderlösa, hur många vet vi inte, men risken är att de inte överlever, menar Björn Ljunggren hos Rovdjursföreningen i Östergötland.

Länsstyrelsen beklagar det som hänt

Också länsstyrelsen i Östergötland beklagar det som hänt. I instruktionerna till jaktlaget fanns en skrivning att de inte fick skjuta en vuxen varg om det fanns valpar som fötts i år i närheten.

– Det är svårt att skilja på en vuxen varg och en fjolårsvalp. De är lika stora. Ibland kan fjolårsvalpen om det är en hane vara större än en vuxen tik, säger Maria Leclercq, chef på avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel på länsstyrelsen i Östergötland.

Svenska Rovdjursföreningen menar att det kan vara slutet på Långbogenreviret, något som länsstyrelsen inte utesluter.

– Det kan vara så att om inte alfahanen har sin alfatik så vandrar han iväg, men sedan finns ju fjolårsvalparna där kanske någon stannar och bildar revir med någon annan. Det vet vi inte, säger Maria Leclercq.

Se och hör hela videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Östergötland

Mer i ämnet