• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Smutsig rysk kol värmer Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings fjärrvärme produceras delvis av rysk kol – men hur och var det bryts håller Eon hemligt, avslöjar Norrköpings Tidningar.

Händelöverket i Norrköping ägs av den tyska energikoncernen Eon som förra året gjorde en vinst på 77 miljarder svenska kronor.

Norrköping och även Söderköping får sin fjärrvärme från Händelöverket som främst eldar med sopor. Men några procent stenkol hamnar också i pannorna. Närmare bestämt 60.000 ton under de senaste tre åren, uppger Eon till Norrköpings Tidningar.

Och det mesta kommer från Ryssland.

”En ekologisk katastrof”

Att kolbrytningen i Ryssland har stor negativ påverkan på miljön och människors hälsa är väl känt.

– I koldistrikten råder en ekologisk katastrof. De närboende drabbas av allvarliga sjukdomar; astma och cancer av olika slag, säger Vladimir Slivjak från den ryska miljögruppen Ekozasjtjita till tidningen.

Slivjak menar att Eon mörkar var kolet kommer ifrån för att inte kunna kopplas till eventuella överträdelser och missförhållanden.

Vill inte gå in på detaljer

Eon vill dock inte lämna inte ut någon information om var bolagets stenkol bryts.

– Det finns ett strategiskt beslut taget vid vårt tyska huvudkontor att inte gå in på detaljer om leverantörer, säger Catja Appelros, hållbarhetschef på Eon till Norrköpings Tidningar.

”Inte acceptabelt”

För kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) kommer tidningens uppgifter som en fullständig överraskning.

– Det är ingen som helst tvekan, om det är på det viset du beskriver är det inte acceptabelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.