Söderköpings kommunflagga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kortsiktiga politiska beslut är anledningen till Söderköpings dåliga ekonomi, det säger i alla fall Tuula Ravander (S). Hör mer i klippet. Foto: SVT

Söderköping höjer skatten: ”Inget lätt beslut”

Publicerad

Kommunen går mot rekordunderskott och väljer nu att höja den kommunala skatten för att minska smällen.

– Vi har inga reserver, säger Tuula Ravander (S), kommunalråd i Söderköping.

– Tyvärr har politiker tänkt för kortsiktigt, det säger Tuula Ravander (S), kommunalråd i Söderköping om den dåliga ekonomin.

Den nuvarande kommunalskatten på 21,18 ligger redan idag över medelskatten i Sverige men höjs från och med årsskiftet med ytterligare 0,8 kronor, vilket NT var först med att rapportera. Höjningen beräknar kommunledningen, med M, KD och S, ge ett tillskott på omkring 30 miljoner kronor.

Förutom att höja skatten kommer man göra effektiviseringar och pausa kommande investeringar. Alternativet till att höja skatten var enligt Tuula Ravander att göra ännu större investeringar.

– Vi gör den här skattehöjningen för att kunna ha en realistisk budget för våra verksamheter.

Har ni vetat om att kommunens ekonomi är så här dålig?

– Det är svårt att säga. Att vi har haft dålig ekonomi har man kanske inte tänkt på, vi har inte haft så stora underskott. Det som skiljer oss från andra kommuner är att vi inte har några reserver.

– Vi har ingenting att ta av och det är något vi kanske borde ha tänkt på tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.