Under fredagen prisas Linnea Bergman som årets alumn vid Linköpings universitet. För tre år tog hon examen från civilingenjörsprogrammet energi–miljö–management. Under studietiden tog hon ett sabbatsår och besökte Tanzania och Zanzibar.
– Där blev jag taggad på att kombinera min ingenjörsutbildning med elektronik som kan göra gott på den afrikanska landsbyggden.
Idag är hon nyss hemkommen från ännu en afrikaresa där hon hjälpt till att installera ett solenergisystem vid en flickskola i Kimilili i västra Kenya. Energin räcker bland annat till belysning för att kunna bedriva undervisning när elnätet inte fungerar.
Livsavgörande matlagning
Solenergin räcker även till laga mat på induktionshällar istället för att elda med ved och träkol. Eldningen leder till förorenad luft som är skadlig för befolkningen.
– Det är fler personer som dör av föroreningarna, än av aids och malaria tillsammans. Särskilt drabbar det kvinnor och barn eftersom de mest vistas i hemmet.
Då kvinnorna inte heller behöver gå långa sträckor för att hämta ved sparar de tid som de istället kan lägga på vinstdrivande verksamhet, såsom att sy eller att frysa och sälja is.
– De sparar cirka tre timmar om dagen och kan istället börja tjäna pengar, förklarar Linnea.
Mali nästa land
I nuläget fokuserar Linnea och hennes företag på att utöka verksamheten i Kenya men redan nu finns planer på att etablera ytterligare system i Mali.
– Sedan får se var vi kan hitta fler samarbeten, just nu tittar vi på Rwanda.
Ofta jobbar de med personal på plats för att lära sig om kulturen och befolkningens behov.
– Det är viktigt att lyssna på vad människorna behöver hjälp med. Så det inte blir vi som berättar för dem vad de behöver.
Linnea Bergman prisas tillsammans med statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Jag tycker han gör ett jättebra jobb. Så att jag är utnämnd tillsammans med honom gör att det känns snäppet ännu större.