Solcellsparken i Linköping först i Sverige med jättebatteri – kostar 16 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

För ett par år sedan var solcellsparken intill Gärstadverket i Linköping störst i Sverige. Men inte nu längre, uppbyggnaden av solparker går snabbt. Nu är man istället först med att koppla ett stort batteri till sin anläggning.

Solparken i Linköping har nu levererat el i två säsonger. Enligt Tekniska verken har det fungerat precis så bra som de hoppades.

Nu har huvudägaren av solparken, Alight, byggt en batterilagring.

– Ett så här stort batteri kopplat till en så här stor solcellspark, är vi först med i Sverige, säger Fredrik Remneblad, ansvarig för sol-, vind- och vattenkraft på Tekniska verken, som är delägare i solparken.

Kostsamma batterier

Batteriet har kostat 16 miljoner kronor och kan lagra två MWh.

– Egentligen är batteriet för dyrt för att bara lagra el som man vill sälja vid ett annat tillfälle.

Se hur det blir lönsamt med batterilagring i videon ovan

Intresset för solparker är just nu jättestort, både från markägare som vill nyttja sin mark och från exploatörer som vill bygga solparker.

– Men mitt bestämda råd är att ingen använder produktiv åkermark eller mark som har andra naturvärden, säger Fredrik Remneblad.

”Anlägg mer än bara solel”

Tekniska verken har själva planer på att bygga fler både större och mindre solparker

– Vi försöker bygga parker där man kan ha betesdjur eller som kan tillför den biologiska mångfalden någonting ytterligare.

Det stora intresset från både privatpersoner och företag som vill bygga solparker gör att tillverkarna att svårt att få fram material i tid.

– Så nu är det långa leveranstider på solcellspaneler. Men även om det tar några månader extra, påverkar det inte våra planer för nya solparker särskilt mycket, säger Fredrik Remneblad.

”Störst är inte alltid viktigast”

– En del exploatörer bygger inte mindre än fem eller tio hektar. Men eftersom vi är ett regionalt bolag, ska vi se till att tillföra mer förnybar elproduktion och kan därför gå ner mot 1 ha. Men då måste det finnas en bra elnätsinfrastruktur i närheten, annars är det svår att få ekonomi i det, säger Fredrik Remneblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.