Aperol Spritz på sommaren, psykologen förklarar svenskarnas alkoholvanor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Var tredje svensk dricker alkohol för att varva ned på sommarsemestern. ”Vissa hittar hälsosamma sätt att varva ned, men alkoholen blir kanske en snabbare väg till det. Och den snabbvägen blir oftast inte så bra som man har trott”, säger psykologen Jonas Almlöv. Foto: Marie Walter

Sommar, sol och alkohol – varannan svensk påverkas negativt av andras drickande

Publicerad

På sommaren finns det många tillfällen att dricka alkohol. En ny undersökning visar att mer än hälften av svenskarna dricker mer alkohol under sommarsemestern.

– Det kan vara en dålig vana som sätter sig och det kan vara svårt att komma till rätta till hösten, säger psykolog Jonas Almlöv.

Studien som genomfördes i IQs uppdrag av Novus i juli 2024 visar också att varannan svensk någon gång under en sommarsemester har påverkats negativt av någon annans alkoholkonsumtion.

– Om det på något sätt påverkar mig själv eller andra på ett sätt som inte blir bra, då är det bra att tänka ett varv och säger: Finns det något annat sätt som jag kan förhålla mig till det här och hur skulle det se ut?, säger psykologen Jonas Almlöv.

Hör honom och lär dig mer om studien i videon ovan.

IQs undersökning

Resultat:

– 6 av 10 (58 procent) dricker mer alkohol under sommaren jämfört med övriga tider på året.

– Drygt vare tredje (36 procent) dricker alkohol varannan dag eller oftare under sommarsemestern.

– Var femte (20 procent) har under sommaren druckit så mycket att de ifrågasatt sitt eget drickande.

– Var tredje (33 procent) dricker alkohol för att varva ner på sommarsemestern.

– Varannan (49 procent) har under en sommarsemester någon gång påverkats negativt av andras drickande.

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd mellan 18-23 juli 2024 av Novus bland 1 063 personer mellan 18–84 år i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Av dessa 1 063 personer är det 85 procent, 928, som uppger att de dricker alkohol.

Källa: IQ

Socialstyrelsens riktlinjer: Riskbruk av alkohol

Socialstyrelsen rekommenderar att hälso- och sjukvården bör erbjuda rådgivande samtal eller annat stöd till dem som har ett riskbruk av alkohol, det vill säga dricker 10 standardglas eller mer per vecka, eller 4 standardglas eller mer per dryckestillfälle en gång i månaden eller oftare.

Ett standardglas innehåller 12 gram alkohol, vilket motsvarar till exempel 50 cl folköl, 33 cl starköl, 12–15 cl vin eller knappt 4 cl sprit.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.