Narkomaner måste få byta till sig rena sprutor, annars kommer hepatit C och hiv spridas ännu mer. Det budskapet går Folkhälsomyndigheten nu ut med, och det kan vara på gång i Östergötland.
Robert Sanderö i Linköping har själv missbrukat narkotika. Nu går han på behandling. Han är mycket positiv till Folkhälsomyndighetens uppmaning.
– Jag tycker att det är jättebra. Rena sprutor behövs så att folk slipper bli sjuka och smittade av både hepatitviruset och av hivviruset.
Folkhälsomyndigheten säger ja
Varje år får 800 personer i Sverige hepatit C, även kallat gulsot, via injektionsverktyg, enligt Folkhälsomyndigheten. Sjukdomen kan leda till leversvikt, cancer, och i svåra fall döden. Folkhälsomyndigheten menar att det finns ett överväldigande vetenskapligt stöd för att sprutbytesverksamhet minskar smittspridning.
– Det finns ingen som helst rim och reson kring att man ska låta de här personerna ha en så stor risk att få allvarliga sjukdomar. De har också rätt till en hälsa på samma villkor som andra, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Sörmlandskommuner måttligt intresserade
I Sörmland är landstinget positivt till sprutbyte, men intresset från kommunerna är svalt. Jimmy Jansson, kommunalråd i Eskilstuna, säger att man redan har bra koll på kommunens sprutnarkomaner. Han menar att de är relativt få, och han tycker att vården fungerar bra. Därför finns det ingen anledning att dra igång ett sprutbytesprogram. I Nyköping har man ännu inte tagit ställning i frågan. I Östergötland kan det däremot vara på gång.
– Vi gjorde en inventering under förra mandatperioden, och konstaterade att det skulle kunna finnas möjligheter att göra sprututbytesprogram här i Östergötland. Men då är det viktigt att vi gör det ihop med kommunerna och att den medicinska professionen och socialtjänst är med på banan, och tycker att det är rätt verkyg för att nå dom här människorna, säger Christoffer Bernsköld (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland.
Några hundra i Norrköping
I Norrköping finns uppskattningsvis cirka tusen missbrukare, ett par hundra av dem injicerar narkotika, enligt Roger Källs (S) som är ordförande i socialnämnden. Norrköpings kommun har nyligen bett landstinget att se över frågan om att starta ett sprututbytesprogram.
– Hur ser du på den moraliska frågan? Tänk om en skattefinansierad spruta leder till en överdos?
– Ja, men det är ju ingen som kommer att börja missbruka narkotika bara för att det finns tillgång till rena sprutor, säger Roger Källs (S).
Tog saken i egna händer
I Linköping har den politiska majoriteten inte tagit ställning i frågan. Där har före detta missbrukare i stället själva tagit tag i saken. Tre gånger i veckan står de utanför sjukhusets entré och delar ut rena sprutor till de som vill ha. Intresset är stort.
– Jag vet en dag, då hade vi 20 stycken som kom. Så jag tror att intresset är stort, säger Robert Sanderö som är ordförande i Linköpings brukarförening.
Står själva för kostnaden
Sprutorna beställs från utlandet och kostar mellan två och fem kronor. Robert Sanderö berättar att engagerade i föreningen själva står för kostnaden.
Är det verkligen lagligt?
– Ja, det är lagligt så länge man inte tar betalt för sprutorna, säger Sanderö.