Utredaren Susanne Rolfner Suvanto och äldreminister Åsa Regnér vid en pressträff på Rosenbad i Stockholm om den nationella kvalitetsplanen för äldreomsorgen. Foto: Karl Enn Henricsson / TT

Har det blivit för svårt att komma in på äldreboende?

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen behöver ta reda på om det har blivit för svårt att komma in på äldreboende. Det föreslår en statlig utredning som har utrett äldreomsorgen i Sverige. Det är viktigt att undersöka varför skillnaderna mellan kommunerna är så stora, anser utredaren. Lägger kommunerna ribban olika högt?

Många äldreboenden har lagts ner och många äldre tvingas numera slåss i domstol för att få en plats på äldreboende. Skillnaderna mellan kommunerna är stora. Det visade SVT Nyheters granskning ”Hem till varje pris” som publicerades för drygt ett år sedan.

Hundratals människor hörde av sig till SVT Nyheter och berättade om äldre som tvingades bo kvar hemma mot sin vilja.

Socialstyrelsen ska få uppdraget

Nyligen kom en statlig utredning om äldreomsorgen som pekar på samma problem. Regeringen behöver ta reda på vad det här beror på, anser utredaren.

Vad är orsaken till att det är så stora skillnader mellan kommunerna? Varför är det fler som bor på äldreboende i vissa kommuner och färre i andra? Är det för att ribban för att få komma in på ett äldreboende är högre i vissa kommuner?

Utredaren anser att Socialstyrelsen ska få uppdraget att ta reda på det.

Kan förekomma olika tolkningar

– Det centrala är inte vilka olika boendeformer man har i kommunen, utan var man lägger ribban för när du ska få ett boende, säger utredaren Susanne Rolfner Suvanto.

Visst finns det demografiska skillnader mellan kommunerna som kan förklara en del, skriver hon i utredningen. ”Det kan dock inte uteslutas att en del av förklaringen också är att det kan förekomma olika tolkningar i olika kommuner för vad som krävs för rätt till en plats i särskild boendeform.”

Flera forskare sade i granskningen ”Hem till varje pris” just detta, att biståndsbedömarna lägger ribban högre när det är ont om platser på äldreboenden.

Just det här vill utredaren att Socialstyrelsen ska kartlägga: Hur motiverar kommunerna när de säger nej till äldre som vill komma in på äldreboende? Hur många överklagar och ger domstolarna de äldre rätt?

Oro och ensamhet

Enligt utredningen har kommunerna idag möjlighet att säga ja till äldeboende även för gamla som inte har så mycket fysiska krämpor utan där det snarare handlar om oro och ensamhet.

Utredaren hänvisar till en prejudicerande dom från Högsta förvaltningsdomstolen (RÅ 2007 ref 86) där det står att även psykologiska faktorer och en känsla av otrygghet och social isolering kan beaktas.

Utredaren vill att man följer upp vad som händer med dem som känner sig ensamma och oroliga, men som ändå inte får komma in på äldreboende. Får de hjälp på annat sätt? Har den hjälpen räckt till?

Skälig levnadsnivå

Dessutom vill utredaren att regeringen ska titta närmare på formuleringen ”skälig levnadsnivå” i lagen. I granskningen ”Hem till varje pris” konstaterade vi att andra grupper har rätt till ”goda levnadsvillkor” i lagstiftningen. Men äldre har bara rätt till ”skälig levnadsnivå”.

– Lagmässigt ska det egentligen inte vara någon skillnad, men det har kommit att bli det, som forskare och pensionärer har visat. Det finns en nyansskillnad och det kan tolkas på olika sätt. Det blir också olika tolkningar i olika kommuner, säger utredaren Susanne Rolfner Suvanto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.