Samtidigt har gruppen öppet hemlösa, de som saknar fast adress och tillfälligt boende, minskat.
Gruppen unga vuxna ökar mest
Det är gruppen unga vuxna som saknar fast boende som ökat mest. Anledningen är bostadsbristen som gör det svårt för gruppen att flytta hemifrån.
– Vi är inte förvånade över siffrorna då vi känner till problematiken. Bostadsbristen är den största anledningen till varför det ser ut så här. Aktivt bostadsbyggande är den långsiktiga lösningen. kortsiktigt får socialnämnden fortsatta medel för fler akutbostäder, genomgångslägenheter och jourboenden, säger Roger Källs (S), ordförande i socialnämnden i ett pressmeddelande.
Vid tiden för mätningen befann sig 1037 personer i en hemlöshetssituation, visar rapporten. Detta är en ökning med 372 personer jämfört med 2015. Gruppen öppet hemlösa var i år sex, vilket är en minskning med två personer.
Drabbar dem med störst behov
Gruppen som har ärenden hos ekonomiskt bistånd har svårt att få tag i bostäder, likaså gruppen nyanlända som saknar nätverk och kunskap kring bostadsmarknaden i Sverige.
– Vi har vetat om utvecklingen och har satt in åtgärder som Bostadsakuten och skjutit in extra medel tidigt. Bostadsbristen drabbar dem som är i mest behov av social hjälp. Vi fortsätter arbeta för ett jämnt flyktingmottagande. Norrköping har tagit sitt ansvar men fler kommuner behöver ta ansvar för att mottagandet ska bli mer jämnt fördelat, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens orförande.
Ur rapporten:
Knappt 40 procent av de som ingår i rapporten har ordnat boende genom socialtjänsten.
Drygt 30 procent har en placering i ett HVB-hem eller i ett familjehem.
Nästan 300 personer har tillfälliga boendelösningar hos vänner och bekanta.
Cirka 320 personer befinner sig på kriminalanstalt, inomsjukvården eller psykiatrin, bor på hotell eller vandrarhem eller bor kvar hos sina föräldrar efter att försörjningsansvaret upphört.