Vattenpest vid badplatsen i Berg Foto: Anna-Stina Påledal

Stor spridning av vattenpest – detta kan du göra

Uppdaterad
Publicerad

Den främmande arten vattenpest sprider sig och fortsätter att ställa till stora problem i våra svenska vatten.

Vattenpesten påverkar den biologiska mångfalden och orsakar kostnader för både enskilda personer och samhället.

– Den växer väldigt mycket och är väldigt kraftigt i våra vatten så det gör att båtarna har svårt att komma ut i sjön. Det blir också mycket döda vattenväxter i strandkanten som förmultnar och bryts ner. Det luktar illa och blir otrevligt för badgäster, säger Anna-Stina Påledal, vattensamordnare miljökontoret Linköpings kommun.

Växten ställer också till problem vid slussning och även vid vattenkraft berättar Anna-Stina Påledal och tillägger att växten kan bli fem till sex meter lång.

Fått allt större spridning

De senaste fem till tio åren har vattenpesten fått allt större spridning i bland annat Boren, Norrbysjön, Ljungssjön och Roxen. Den finns även i Svartåns vattendragssystem, Vättern och Glan.

– Just för Roxens del har problemen blivit ganska så mycket större de senaste två tre åren och nu är det ganska många personer och föreningar som ringer till oss och vill att kommunen ska göra någonting, säger Anna-Stina Påledal.

Kan man göra någonting?

– Vattenpesten kommer inte att försvinna men man kan minska problemen, säger hon.

Vattenväxten vattenpest hotar den biologiska mångfalden, när den täta massan av växter hindrar solljuset från att tränga ner i vattnet och förändrar på så vis miljön för andra växter och djur. Vattenpest finns med på EU:s lista över invasiva främmande arter, vilket innebär att den är förbjuden att importera, odla och sätta ut i naturen.

Kommunen arbetar nu med information och undersöker olika alternativ som kan hindra växtens framfart.

Vattenpest

Vattenpest är en kärlväxt som kan bilda täta bestånd i sjöar, dammar och vattendrag. Den sprider sig genom att små bitar av den driver med vattnet, fastnar på fåglar som gäss och svanar eller flyttas oavsiktligt av människor.

Naturlig förekomst:

Nordamerika

Status i Sverige:

främmande och potentiellt invasiv

Förekomst i svenska vatten:

Sjöar och vattendrag, Östersjön

Etableringsgrad: väl etablerad

Första fyndet: 1872

Källa: Havs och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.