Almsjuka almar Foto: SVT Mikko Lindskog

5000 almar undanröjs på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 5000 träd måste tas om hand och destrueras innan sommaren 2016 för att motverka spridningen av almsjuka.

Skogsstyrelsen är nu i full gång med att hugga ned och köra ut de sjuka träden. För att hinna före almsplintborren och hindra spridningen är det drygt 5000 träd som måste förstöras innan sommaren nästa år.

– Vi hoppas på en kall och torr vinter så att vi kan komma åt alla sjuka träd. Är marken för mjuk finns det risk för körskador i känsliga marker och det riskerar vi inte, säger Anna-Lena Smedberg, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Något fler almar än i fjol

Det är något fler almar som drabbats av almsjuka i år jämfört med i fjol, visar sommarens inventeringar. De sjuka träden har markerats med färg eller band och kommer under vinterhalvåret att huggas ned och flisas eller eldas upp i skogen.

– Det är viktigt att man inte lagrar almved eller har högar med almris liggande på sin mark. Man ska inte heller ta hit almved från fastlandet, säger Anna-Lena Smedberg.

Ölands almar är förlorade

Almsjukan har bekämpats på Gotland sedan den hittades 2005. Hittills har ungefär fem procent av öns almar avverkats. På Öland, som drabbades ungefär samtidigt har man inte gjort några bekämpningsinsatser och tyvärr är nu nästan hela Ölands almbestånd drabbat av almsjuka.

Spridningen ökar

Koncentrationen av almsjuka är som störst på mellersta Gotland, men finns idag spridd från Hangvar i norr till Grötlingbo i söder. Sett över de senaste åren ligger antalet sjuka träd dock relativt konstant.

Men almsjuka har hittats på fler skogsområden i år jämfört med i fjol, vilket visar att spridningen kan ha ökat något.

Almsjuka

Almsjuka är en aggressiv svampsjukdom som gör att alm vissnar, torkar och dör. Almsjuka kan ta död på ett träd på bara några veckor.

De skalbaggar som övervintrat i ett almsjukt träd kan ta med sig smittan till friska träd och på så sätt sprida sjukdomen.

Almsplintborrens larver övervintrar under barken på almen och kläcks som färdiga skalbaggar vid midsommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.