Foto: SVT

Storrenovering av Göta Kanal

Uppdaterad
Publicerad

Femhundra miljoner kronor satsas på att renovera Göta Kanal under fem år. Göta Kanal 2.0 kallas det fem år långa projektet. Runt femhundra miljoner kronor beräknas det kosta och pågår mellan 2016 och 2020.

Under sommaren är det fullt i och runt kanalen. Tre miljoner besökare räknar kanalbolaget in på ett år. Då kanske det inte är så konstigt att den enda tid som passar för renovering är vintern.

Historisk renovering

– Det vi gör nu är lika stort som när kanalen byggdes, säger projektledare Anders Donlau till SVT Nyheter Öst. Det är ett jättestort projekt och det är historiskt. Jag hoppas att det kommer skrivas i historieböckerna likväl som när kanalen byggdes.

I Borenshult i utkanten av Motala sker ett av de intressantaste arbetena i år. En hel sluss ska friläggas för att man ska kunna se precis hur den är konstruerad.

Delikat grävarbete

Grävmaskinen står på plattor för att fördela vikten på en större yta. Här handlar det inte om att gräva så många kubikmeter som möjligt.

– Det är ju att skrapa sakta neråt några centimeter i taget, och känna sig fram, berättar grävmaskinisten Mikael Andersson.

Att slussens väggar var tjocka att det fanns stöttande utbyggnader av sten, det visste man redan. En ny upptäckt är att de var mycket tjockare än väntat. Längst ner i botten har man hittat träpelare, som man tror är rester av byggnadsställningar från när kanalen byggdes.

Nya kanter behövs

Borenshult och tre slussar till ska friläggas i projektet, men det finns mer arbete att göra. Strax utanför Norsholm ska det göras nya sidor på kanalen. År av vattenrörelser från bogsvall och propellrar har med tiden gröpt ur kanterna. Botemedlet är att lägga sten i kanten. Vattnet kan fortfarande ta sig in i jordlagren, men vågorna bryts och då sliter det mindre.

Göta Kanal 2.0 är ett resultat av att det gjorts för lite arbete på kanalen under en lång rad år. Det nu aktuella renoveringprojektet ska hålla på till år 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.