Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mathias Holmgren, trädgårdsmästare och arbetsledare på Drivbänk i Linköping, har under många år jobbat med stadsodling. Här ger han sina bästa tips för att komma igång med stadsodling. Foto: Hadeel Ibrahim

Stort intresse för stadsodling – här är bästa tipsen för att lyckas

Publicerad

Unga studenter som äldre pensionärer, nybörjare som erfarna. För många är det nu högsäsong att så sina frön och plantera.

– Intresset för stadsodlingen håller en ständig hög nivå, säger Linköpings kommuns stadsträdgårdsmästare Liselott Johansson.

I Linköping finns det möjlighet att stadsodla på olika platser. Störst är centrala Trädgårdsföreningen.

Vill man börja stadsodla hör man av sig till kommunens kundtjänst under våren eller hösten. Kommunen tittar på plats och levererar pallkragar och jord. Sedan får odlarna bidra själva bidra med sina frön eller plantor.

– Intresset är jämnt i de olika stadsdelarna och det kommer hela tiden önskemål om nya platser, säger Liselott Johansson.

Visar allmänheten respekt för odlingarna?

– Det som kan komma in från odlarna är att vissa saker inte får vara i fred. Det är inte ett stort problem, men det förekommer. Det är i slutändan en allmän plats och alla får vistas här.

Hör mer om vilka grupper som stadsodlar och hur stadsodlingen är ett sätt att umgås i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linköpings kommuns stadsträdgårdsmästare Liselott Johansson. Foto: Hadeel Ibrahim

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.