Linus Karlsson, kårordförande för LinTek och en bild utanför Linköpings universitet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linus Karlsson, kårordförande för LinTek, vet att teknologerna på Linköpings universitet är eftertraktade på arbetsmarknaden. Men universitetet vill gärna locka kvar dem till examen. Se mer i klippet. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Stort sug efter Linköpings teknikstudenter – erbjuds jobb innan examen

Uppdaterad
Publicerad

Flera branscher och myndigheter har ett stort behov av teknisk kompetens av olika slag. Det märks tydligt bland Linköpings universitets studenter vid Tekniska fakulteten – där många får jobberbjudanden innan de tagit examen.

9 av 10 som läser ett program tar sin examen och de allra flesta går i stort sett direkt till jobb efter studierna. Hur stor del av avhoppen som beror på jobberbjudanden är oklart, dock pågår rekrytering ständigt på universitetet där olika jobbmässor avlöser varandra under året.

– Det är ett stort tryck från tech-industrin att få in folk, säger Linus Karlsson, kårordförande för LinTek.

Klirr i kassan för universiteten

Men när det gäller fristående kurser så är avhoppen desto fler. Bland dem som läser på distans är det nästan 60 procent som inte fullföljer och tar sina poäng. Det är antalet tagna kurspoäng som i huvudsak ger universiteten klirr i kassan och poängen är olika mycket värda.

– En läkarutbildning är dyrast och en teknikutbildning får vi också mer ersättning för, jämfört med humaniora och samhällsvetenskap, till exempel, säger professor Johan Ölvander, dekan vid Tekniska fakulteten på Linköpings universitet.

Se och hör mer om vad studentavhoppen får för konsekvenser i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.