En delad bild som visar två scener. Till vänster sitter en Olexander med en färgglad tröja i en inomhusmiljö. Till höger visas en medicinsk situation där flera personer i skyddshandskar arbetar med en patient som ligger på en bår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stridssjukvårdaren Olexander, som kommit från fronten i Ukraina till Gotland, berättar om situationen. Foto: SVT, Repower

Stridssjukvårdaren Olexander från ukrainska fronten vilar upp sig på Gotland: ”Huvudskador och många amputationer”

Publicerad

De jobbar mitt i kriget och under enorm stress. Under en vecka har ett 60-tal personer som är sjukvårdspersonal i Ukraina fått möjlighet att komma till Gotland för att vila upp sig och få hjälp att bearbeta sina upplevelser. Man har också gjort studiebesök på Visby lasarett.

Sedan 2022 så har organisationen Repower hjälpt Ukrainsk sjukvårdspersonal att få komma bort från striderna och få möjlighet till hjälp och rehabilitering.

Nyligen kom ett 60-tal personer från Ukraina till Gotland.

Kriget i Ukraina

– När sjukvårdarna får reda på att de ska till Sverige på rehabilitering så har de blandade känslor. De vet att det är svårt att lämna fronten för de vill vara bredvid sina bröder och systrar för att rädda liv men de inser djupt inne att de behöver support, att komma ihåg hur det var att leva i Ukraina innan i fullskaliga kriget, säger Sebastian Lindström, organisatör för Repower.

Olexander är stridssjukvårdare. Han berättar att han dagligen får ta hand om svårt skadade i hemlandet.

– För det mesta handlar det om huvudskador, och vi har också många amputationer. Speciellt i södra Ukraina, där är många ryska minor, säger han.

Se mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet