• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När matpriserna ökar väljer allt fler studenter bort frukt och grönt. Hör om studenternas förändrade köpvanor i klippet ovan. Foto: Christian Zetterdahl/SVT

Frukt och grönt väljs bort när matpriser ökar: ”Minns inte när jag köpte gurka senast”

Uppdaterad
Publicerad

De stigande matpriserna gör att många drar ner på frukt och grönt när de handlar. Många studenter berättar att de helt slutat köpa grönsaker, vilket Livsmedelsverket tycker är oroande ur ett folkhälsoperspektiv.

Det är nog få plånböcker som inte känner av de stigande matpriserna just nu. En undersökning som Livsmedelsverket gjort visar att de ökade matpriserna leder till att många väljer bort att köpa grönsaker. I första hand handlar det om låginkomsttagare, som studenter.

– Att så pass många med lägre inkomster säger att de köper mindre frukt och grönsaker är oroande ur ett folkhälsoperspektiv, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket i ett uttalande.

”Dyrare än kött”

Studenter med tajt budget är en grupp som blir extra påverkade av det ekonomiska läget med höjda matpriser. Många berättar att de väljer bort frukt och grönt för att klara ekonomin.

– Paprika är ju dyrare än kött just nu, säger Klara Hallsenius, student vid Linköpings univeristet.

Hör studenterna om deras förändrade matvanor i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör dietisten Christin Anderhov Eriksson om vad brist på frukt och grönt kan få för konsekvenser. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.