Bilden föreställer en närbild av en fästing mot vit bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska man tänka kring vaccinering mot TBE? Tillfördordnad statsepidemiolog Anders Lindblom vid Folkhälsomyndigheten svarar på frågor om sjukdomen. Foto: TT

Studie: Fästingar aktiva även på vintern

Uppdaterad
Publicerad

Vinter, snö och kallt väder hindrar inte fästingar från att borra sig fast i djur, visar en ny studie från SLU. Vården behöver nu räkna med aktiva fästingar – även vintertid.

– Det går inte att bortse från fästingburna sjukdomar bara för att det är vinter, säger forskaren Petter Kjellander.

Fästingar, av den typ som finns i Sverige, kan normalt vara aktiva ned till en temperatur av cirka fem grader. Men nu visar en studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), SVA och Linköpings Universitet att fästingar kan vara aktiva i lägre temperaturer än så.

– Vi har hittat aktiva fästingar när det varit nollgradigt eller till och med minusgrader, säger Petter Kjellander, professor i viltekologi vid SLU, och som är en av forskarna bakom studien.

– Vi påstår inte att fästingarna vaknat till liv i så låga temperaturer, men däremot att de befunnit sig på värddjur när det varit så kallt ute.

Snödjup saknar betydelse

Under tre vintrar – och på två platser i Sverige – har forskare kartlagt fästingar på rådjur. Djuren har fångats in, fått eventuella fästingar borttagna, för att sedan släppas ut i det fria. Efter ett antal veckor har samma rådjur på nytt kontrollerats för fästingar.

– Då har vi sett att upp till vartannat rådjur fått nya fästingar, vilket gjort att vi kunnat dra den här slutsatsen. Vi har gjort mätningar under flera vintrar, som haft både regn och snö, och där snödjupet faktiskt inte tycks ha haft någon betydelse för hur många fästingar som hittats, säger Petter Kjellander.

”Vården behöver vara medveten”

Forskarna bakom studien misstänker att fästingarna vaknat till liv när rådjur exempelvis lagt sig och värmt upp områden där fästingar övervintrar. Det betyder i sin tur att fästingarna av allt att döma inte vaknar vid lägre temperaturer än vad som tidigare varit känt. Däremot visar resultaten att vintersäsongen i sig inte hindrar fästingar från att hitta nya värdar att borra in sig i.

Enligt Petter Kjellander behöver vården räkna med att människor kan drabbas av fästingburna sjukdomar även vintertid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.