• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkivbild. 3 skäl varför så få säljer sina ödehus hittar du i klippet. Foto: Kristian Åkergren/Carl Bruno Tersmeden / SVT

Få vill sälja sina ödehus: ”Lite besvikna”

Uppdaterad
Publicerad

Motala kommun har tagit kontakt med ägarna till uppemot 200 ödehus – men bara en handfull av dem har varit villiga att sälja.

Motala började för ett par år sedan kartlägga hur många obebodda hus man har på landsbygden. Närmare 200 hittades och kommunen tog kontakt med ägarna för att försöka få dem att sälja eller hyra ut husen. Hittills är det bara mellan fem och tio fastighetsägare som nappat på idén:

– Lite besvikna är vi nog att inte fler fastighetsägare har hört av sig, men vi ska ju inte agera mäklare så vi vill inte pressa på för mycket, säger Anders Bengtson som är utvecklingsstrateg på kommunen och håller i ”Tomma hus”-projektet.

Motala

I klippet ovan berättar han varför fastighetsägare inte vill sälja sina ödehus.

Idén sprids till andra kommuner

Samtidigt som Motala tätort tappat i befolkning vill allt fler bo på landsbygden utanför. Anders Bengtson berättar att han har en lista på 45 personer från hela landet som hört av sig och sagt att de är jätteintresserade av att ta hand om ett ödehus och att sammanlagt 15 kommuner hört av sig och vill använda sig av Motalamodellen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet