Stor brist på flyktingbostäder

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets lägenheter är sedan länge slut. Nu flyttar flyktingar in i behandlingshem och nedlagda kontorslokaler. Och de platserna väntas ta slut redan i december. Till våren talas det om tält, sovsalar, båtar och oljeplattformar.

Nästa år väntas ännu fler människor söka skydd i Sverige. Migrationsverket skrev nyligen upp prognosen.

De som jobbar med att hitta bostäder varnar nu – snart handlar det inte längre om att hitta vettiga bostäder utan bara om tak över huvudet.

– Du minns kanske när bosnierna kom på 90-talet. Då hade vi båtar som låg i hamnar och vi hade tältanläggingar. Där är vi inte än, men det är klart att vi måste planera för vad som kan hända, säger Ulla Blom Ivarsson som är expert på bosättning vid Migrationsverket.

Slut i december

Migrationsverket har nyligen gjort en upphandling och fått in 17.000 platser på campinganläggningar och liknande. De platserna väntas vara slut i mitten av december.

Just nu besiktigar Migrationsverket andra lokaler, som nedlagda kontorslokaler, skolor och behandlingshem.

– Vi har ju fått en ny prognos som pekar bortåt 66.000 asylsökande nästa år. Fortsätter det så här så kan bli knepigt framåt våren. Det kan bli svårt att hitta platser, säger Martin Helander som är kapacitetsansvarig på Migrationsverket.

Söker tillfälliga lösningar

Inför våren diskuteras ”extraordinära åtgärder”. Migrationsverket har haft kontakt med Försvarsmakten för att se om det finns nedlagda logement som kan användas.

Man har också fört diskussioner med statliga Specialfastigheter som bland annat har hand om landets fängelser, men det har inte gett så mycket.

– En annan tänkbar lösning som diskuteras är baracker, men det kräver bygglov och tar därför ofta alldeles för lång tid, enligt Martin Helander.

Därför kan det bli aktuellt med andra tillfälliga lösningar.

– Kommer det folk och vi inte har något ställe att lägga dem på kan det bli tal om sovsalar, gymnastiksalar, båtar och sådana där oljeplattformar till exempel, säger Martin Helander.

Snabb inflyttning i Hävla

SVT Östnytt har besökt Hävla, en liten bruksort norr om Rejmyre. Där flyttade nyligen omkring 100 barn och vuxna från Syrien in på en lägergård.

Det har blivit en del reaktioner eftersom det skedde så snabbt, men efter informationsmötet med ortsborna var vd:n för lägergården lättad.

– De allra flesta var väldigt positiva och frågade om de kunde hjälpa till med kläder och cyklar. Vi ska ordna en mingelkväll med syriansk mat för alla i Hävla. Jag har fått en del kritik, men också väldigt många positiva reaktioner. Människor har tackat mig för att vi hjälper de här människorna och välkomnar dem hit, säger Michel Issa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.